O nás

 

Jak už to bývá i já jsem se dostal k Vinaření přes mého taťku, když jsem se mu motal pod nohama ve vinohradě a nemusel jsem se zohýbat pod drátěnku, jelikož jsem měl ideální velikost! 

Jaromír Kokrhel (ano, můj otec) začal s vinařením v jeho patnácti letech. Tenkrát ještě v Charvatské nové vsi (nyní část Břeclavi), kde se s jeho kamarádem snažili vždy udělat každý rok lepší víno. Začínal s pár hlavičkama vinohradu, kde vše dělal ručně.

V roce 1994 se dostal do Nosislavi. V Nosislavi dostali společně s mojí maminkou asi 300 hlav vinohradu jako věno. Na těchto hlavách pokračoval ve své práci.

V roce 2000 začalo pozvolné rozšiřování vinic ve Viniční trati Šimberky, ze 300 hlav až do velikosti dvou hektarů. Tato trať ve velkopavlovické oblasti je vhodná jak na bílé, tak na červené klasické odrůdy. My zde pěstujeme Moravský Muškát, Pálavu, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Sylvánské zelené , Veltlínské zelené, Chardonnay a Rulandské Šedé. Z červených pak Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Dornfelder, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké, a Zweigeltrebe. Toto rozšiřování skončilo v roce 2008.

 

 

vinarstvi simberky-7

 (obr.1., Pan Vinař)

 

 

Vše se tehdy dělalo pěkně růčo od sázení hlaviček, přes vrtání děr na sloupky, až po natahování drátů. Následná starost o malé hlavy nebyla taky žádná prdel. Tehdy bylo dost sucho, takže se chodilo den co den zalévat, aby nám to tyto vinohrady mohly do dnes vracet - což se taky děje.

 

Vína děláme jak klasickým způsobem tak pomocí moderních technologii, nevyhýbáme se ani těm nejstarším postupům, ze kterých vznikají kachetýnská, naturální či oranžová vína. Tato vína čas od času můžete vidět i tady na e-shopu, případně na Facebooku či Instagramu - samozřejmě ve velice omezeném množství.

Vína školíme v dubových a akátových bečkách (rozuměj sudy), Na rychlé zpracování se samozřejmě nevyhneme i nerezovým nádobám. Ale také používáme takovou raritu jako jsou kamenninové nádoby z Poštorenské keramičky, které mají výborné vlastnosti k výrobě vína!

 

 vinarstvi simberky-5LRM_EXPORT_20200424_102022

 

 

V roce 2018 jsme ve viniční trati Příděly vysadili pár stovek hlav PIWI odrůd z bílých: Brönner, Hibernal, Johanniter a za červené tam máme Regent

 

Naše roční produkce je zhruba 8 až 12 tisíc lahví kvalitního vína. Po našich vínech Vás rozhodně nebude bolet hlava, pokud to nebudete míchat!!! :-) Protože používáme minimální množství síry.

 

 

 

 

Naše vína byla oceněna např. na soutěži TOP 77 vín v České republice.

 

 

 

Všechny vína se snažíme držet na minimální dávce síry, která nejvíce způsobuje bolest hlavy.

Budeme se na vás těšit osobně v našem sklepě, nebo virtuálně přes nákup zde na eshopu. 

Naše vína sbírají úspěchy i v dalších soutěžích. Oceněni jsme byli třeba na:

Zpět do obchodu